Ik ben altijd bang

  • Berichtcategorie:Blog
  • Leestijd:4 minuten gelezen
Je bekijkt nu Ik ben altijd bang

Ik ben altijd bang

“Ik ben altijd bang, dat het water stijgt,
Hoger dan mijn lippen
Dat de dreiging blijft, ik ben altijd bang.”

(Ralph van Manen & Coen van den Heuvel, Altijd bang)

Het is alweer jaren geleden dat ik dit nummer hoorde. Na de eerste zinnen stonden de tranen in mijn ogen. Altijd bang! Het raakte me omdat ik zelf zo vaak bang ben geweest en nog vaak ben. Jarenlang ging ik met angst naar school, achtervolgde de dreiging van straf en slaag me. Maar het raakte me ook omdat ik dierbare mensen in mijn omgeving ken voor wie dit nog vele malen meer geldt. Die altijd bang zijn, altijd het gevoel hebben dat er dreiging is, bijna nooit de ervaring hebben dat het veilig is en wanhopig opzoek zijn naar een veilige plek. En met die mensen in mijn gedachten kwam dit nummer keihard binnen!

Blijf nog even…

Het nummer gaat verder:

“Dus wil je toch niet blijven
Al is het maar voor even”

Wat voel ik me vaak machteloos bij mensen die bang zijn. Wat zou ik de angst graag weg willen nemen. Wat heb ik vaak geprobeerd hen en mezelf met woorden gerust te stellen en wat had dat vaak maar weinig effect. Nu weet ik dat woorden niet tot dat deel van de hersenen spreken waar de angst zit. Maar de toon van de muziek wel. Dus als de toon liefdevol en begripvol is. Als de aanwezigheid van de ander steunend is. Dan wil je als bang mens dat die ander nog even blijft.

De woorden van dit refrein raken me. Het tegengif tegen angst is iemand die er is. Die nog even bij je blijft. Die niet oplost, maar er voor je is. Dat herken ik uit mijn eigen leven. Iemand die me troost met een liefdevolle rustige aanwezigheid. Laatst nog was ik bang. En misschien ken je het wel, als je bang bent gaat je hoofd met alles aan de haal. Maar toen ik erover praatte trof de liefdevolle aanwezigheid van de ander me. En ik voelde aan alles, ik wil niet dat dit stopt, dit is fijn. Bij jou voel ik me minder bang!

Een aantal maanden geleden trof een gedicht van @brievenbusgeluk me. De schrijfster zegt in haar gedicht “Je verzacht” het volgende:

“Ik denk dat je niet half beseft
Hoeveel verschil je maakt
Juist je hier zijn
Zonder woorden
Is waarmee je mij zo raakt”

Brainspotting

Toen ik in 2020 in aanraking kwam met Brainspotting was dat ook het eerste wat me aansprak. De liefdevolle aanwezigheid van de therapeut waardoor er ruimte en veiligheid ontstaat. Door die liefdevolle aanwezigheid ontstaat er ruimte om naar alles wat pijn doet en onveilig voelt te kijken. Brainspotting is dan ook een uitstekende manier om angst te behandelen. Angst is namelijk een normale stressreactie, maar veel mensen krijgen hun stresssysteem niet meer tot rust gebracht. Ze blijven ook angstig als er geen “reden” meer is. Hun lichaam krijgt niet meer het signaal veilig, dus blijven ze in een stressmodus zitten.

Het mooie aan Brainspotting is dat het ook ingezet kan worden om je systeem meer tot rust te brengen. Je kunt de spanning in je lichaam opzoeken en daarop Brainspotten (dat doen we vaak). Maar je kunt ook de rust opzoeken. Er is altijd een plek in je lichaam waar je minder spanning en minder angst voelt. En ook daar kun je een oogpositie bij zoeken. En dan vanuit het rustpunt werken. Resourcen noemen we dat. Het werkt fantastisch bij mensen bij wie de spanning heel hoog is. En zelf doe ik dit steeds vaker.

Maar wat wij ons altijd realiseren is dat wij als therapeuten die belangrijke liefdevolle en rustige ander zijn. Die er is, die niet weggaat en waarbij jij in alle veiligheid naar je gevoel kunt gaan. Dat is het mooie aan Brainspotting, een werkende techniek, maar dan wel met een betrokken professional tegenover je.