Wat zijn de voordelen van Brainspotting?
Het grootste voordeel van Brainspotting is, dat je niet veel hoeft te praten. Misschien vind je dat zelfs wel fijn, omdat je het lastig vindt om sommige gevoelens goed onder woorden te brengen. Een ander voordeel van deze therapievorm is, dat je therapeut steeds uitgaat van jouw gevoel en niet met een protocol werkt (waarbij het stappenplan belangrijker is dan hoe jij je voelt). Gevoelens die jij aandacht wilt geven, kunnen aandacht krijgen.
Als bij jou de spanning rond je trauma erg hoog is, vragen we je te zoeken naar een plek in je lichaam waar je de spanning minder heftig ervaart. Vervolgens gaan we op zoek naar oogposities die bij deze plek horen. Dat noemen we ‘resource oogposities’. Door te ‘spotten’ op deze resource-posities, creëren we meer rust en ruimte in jouw gevoel, terwijl er toch verwerking plaatsvindt.

Wat zijn de nadelen van Brainspotting?
Brainspotting is een nieuwe behandelvorm. Het onderzoek naar de effecten van Brainspotting is veelbelovend, maar staat nog in de kinderschoenen. We kunnen dus niet teruggrijpen op véél wetenschappelijk onderzoek in aan te tonen dat Brainspotting effectief is. Al blijkt de effectiviteit van Brainspotting wel degelijk in de praktijk.
Het kan gebeuren dat bij jou de spanning van je trauma nog te hoog is. Als dat het geval is, kunnen we misschien niet direct beginnen met Brainspotting. Gelukkig zijn onze therapeuten breed opgeleid en kunnen we ook (eerst) andere behandelvormen inzetten om jou te helpen.

Geeft Brainspotting bijwerkingen?
Veel behandelingen, ook de behandeling van trauma’s, kunnen bijwerkingen geven. Door met je blokkades aan de slag te gaan, komen oude herinneringen en gevoelens boven. Brainspotting-sessies kunnen intensief zijn. Het is goed om daar rekening mee te houden. Vaak ben je na een sessie moe. In de uren en dagen erna kunnen behalve vermoeidheid ook allerlei gevoelens, emoties en tranen loskomen.
Vanwege deze bijwerkingen vinden wij het belangrijk dat jij binnen onze praktijk een veilige therapeutische relatie ervaart. Wij proberen sessies altijd zo af te ronden, dat jij weer een bepaalde mate van rust ervaart voordat je onze praktijk verlaat. Ook staan we open voor contact na de sessies, zodat jij je gevoelens en gedachten kunt delen of vragen kunt stellen.
“Steeds meer krijg ik het besef dat het ten diepste onze taak als therapeut is om bij mensen te zijn in hun pijn. Dat we die pijn niet kunnen wegnemen, hen niet kunnen verlossen van wat is, maar het wel kunnen verzachten door er te zijn. We zijn niet verantwoordelijk voor hun groei, maar wél voor een veilige plaats om te kunnen groeien.”
