FAQ
De meest gestelde vragen over Brainspotting
Brainspotting is één van de nieuwste manieren om trauma’s en blokkades te behandelen. Brainspotting maakt gebruik van de nieuwste wetenschappelijke inzichten over hoe ons brein werkt, trauma’s verwerkt en omgaat met stress en spanning. Eén van die nieuwe inzichten is, dat praattherapie vaak minder goed werkt bij het behandelen van trauma’s. Dat komt omdat het deel van onze hersenen waarmee we gevoel en emoties ervaren, geen taal en logica begrijpt.
Het wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van Brainspotting is nog maar recent gestart, maar de eerste uitkomsten zijn veelbelovend. Brainspotting wordt in een aantal onderzoeken de meest effectieve behandelmethode genoemd. Belangrijker dan wetenschappelijk onderzoek is, wat ons betreft, het effect dat wij in onze praktijk en bij onszelf ervaren. Allereerst hebben al onze therapeuten zelf Brainspotting ondergaan. Bovendien zien wij duidelijke resultaten wanneer wij Brainspotting bij anderen toepassen.
Als je last hebt van angst, een blokkade of traumatische herinnering(en), kost het je meestal weinig moeite om de spanning op te roepen die hierbij hoort. Diezelfde spanning voel je dan weer in je lichaam. Wanneer we gaan brainspotten, vragen we jou om dat gevoel op te roepen. Vaak hoef je daarvoor alleen maar aan een vervelende situatie te denken. Zodra je dat gevoel weer ervaart, gaan wij met behulp van een pointer – een aanwijsstok met een gekleurd puntje erop – de oogposities zoeken die verbonden zijn met jouw gevoel. Waar je kijkt bepaalt namelijk hoe jij je voelt.
Brainspotting is doorontwikkeld uit EMDR, maar werkt niet hetzelfde. Beide vormen van behandeling richten zich op oogposities, maar Brainspotting gaat veel meer uit van de therapeutische relatie. Waar bij EMDR het volgen van een protocol (een vast stappenplan) voorop staat, richt de Brainspotting-therapeut zich veel meer op wat er gebeurt bij jou als cliënt, om daarop te kunnen reageren.
Naar de effecten van Brainspotting vindt steeds meer onderzoek plaats. De uitkomsten zijn erg goed. Brainspotting bouwt voort op de nieuwste wetenschappelijk inzichten en past onderdelen uit meerdere therapeutische stromingen toe. Een belangrijk kenmerk van Brainspotting is, dat de methode voortdurend in ontwikkeling is. Brainspotting-therapeuten werken nooit protocollair (dat betekent dat een stappenplan leidend is), maar houden steeds oog voor wat jij als cliënt tijdens een sessie nodig hebt.
Het grootste voordeel van Brainspotting is, dat je niet veel hoeft te praten. Misschien vind je dat zelfs wel fijn, omdat je het lastig vindt om sommige gevoelens goed onder woorden te brengen. Een ander voordeel van deze therapievorm is, dat je therapeut steeds uitgaat van jouw gevoel en niet met een protocol werkt (waarbij het stappenplan belangrijker is dan hoe jij je voelt). Gevoelens die jij aandacht wilt geven, kunnen aandacht krijgen.
Ja, dat kan. Op Youtube zijn filmpjes te vinden van mensen die dat laten zien. Je kunt het zelf ook: sta maar eens stil bij spanning die je ervaart en probeer te ontdekken waar je ogen blijven hangen. Blijf kijken naar de plek waarop je ogen gericht zijn en blijf bij de ervaring in je lichaam. Zoek nu eens in je lichaam een relatief rustige plek op en kijk opnieuw waar je ogen blijven hangen. Blijf kijken naar de plek waarop je ogen gericht zijn en concentreer je opnieuw op wat er in je lichaam gebeurt…
Veel behandelingen, ook de behandeling van trauma’s, kunnen bijwerkingen geven. Door met je blokkades aan de slag te gaan, komen oude herinneringen en gevoelens boven. Brainspotting-sessies kunnen intensief zijn. Het is goed om daar rekening mee te houden. Vaak ben je na een sessie moe. In de uren en dagen erna kunnen behalve vermoeidheid ook allerlei gevoelens, emoties en tranen loskomen.
Vanwege deze bijwerkingen vinden wij het belangrijk dat jij binnen onze praktijk een veilige therapeutische relatie ervaart. Wij proberen sessies altijd zo af te ronden, dat jij weer een bepaalde mate van rust ervaart voordat je onze praktijk verlaat. Ook staan we open voor contact na de sessies, zodat jij je gevoelens en gedachten kunt delen of vragen kunt stellen.
Heb je een aanvullende verzekering? Dan krijg je Brainspotting soms vergoed. Dit hangt wel af van jouw verzekering. Wil je weten of jij recht hebt op een vergoeding? Je therapeut geeft je graag meer informatie. Het is noodzakelijk dat jouw therapeut is aangesloten bij een door de verzekeraar geaccepteerde beroepsgroep. Een deel van onze therapeuten is geregistreerd Gestalttherapeut, waardoor je Brainspotting wellicht vergoed krijgt als ‘alternatieve therapie’.
Elk traject dat wij aanbieden is maatwerk. Bij de intake kijken we hoeveel sessies je nodig hebt. Uit ervaring kunnen we zeggen dat je gemiddeld tussen 4 en 10 sessies nodig hebt, afhankelijk van jouw blokkade of trauma. Wij plannen de sessies zoveel mogelijk om de 2 weken, zodat je volop ruimte hebt om iedere sessie te verwerken. Naast Brainspotting kunnen we voor jouw behandeling ook andere vormen van therapie inzetten.
Op onze website vind je nog meer informatie over Brainspotting en over de therapeuten die bij ons zijn aangesloten. Nieuwsgierig? Ga naar www.brain-spotting.nl